Skötselråd – Så tar du bäst hand om din bänkskiva i marmor

skötselråd för rengöring och underhåll av marmor

När du monterade marmor i ditt badrum eller kök, lovade du nog dig själv att du skulle hålla dem i så bra skick som de var på dag ett. Denna stenyta är anmärkningsvärt flexibel, men det kan leda till skada över tiden om du inte tar rätt hand om dem. Städarna på vår städfirma i Motala lär dig vad du ska göra och vad du ska undvika när du bevarar din yta i natursten.

Daglig rengöring av marmor

Marmorn kan likna granit, men den är inte lika stark och hållbar. Den bästa lösningen för rengöring av din naturliga stenyta är enkelt varmt vatten och en mjuk mikrofiberduk. För bästa möjliga resultat, välj destillerat vatten. Torka ytorna noggrant med en trasa efter att du har torkat av dem med rent vatten. Noggrann torkning hjälper till att förhindra fula fläckar. Använd aldrig vinäger på dina bänkskivor. Vinäger är hårt nog för att etsa stenen och lämna tydliga märken.

Behandling av fläckar på marmor

Behandla nedsmutsning snabbt för att undvika permanent missfärgning. Lösningen du väljer att ta bort fläckar med är viktig eftersom du kan förvärra fläckarna istället för att förbättra dem. Välj aldrig en produkt med en sur bas. Dessa produkter kan leda till permanent skada. Om nedsmutsning sker från en dryck eller tomatbaserad livsmedel, blöt ner området omedelbart med en mjuk trasa. Torka aldrig eller gnugga för att ta bort det. Efter att ha tagit bort så mycket av fläcken som möjligt, blanda bakpulver och vatten för att göra en smet. Gnid försiktigt smeten på ytan för att lösa upp fläcken. Du kan också placera plast över fläcken som du tejpar fast och låter sitta i ca 24 timmar innan du tvättar bort det med rent vatten.

Djuprengöring av marmorskiva

Välj ett pH-neutralt diskmedel för allround tvätt. Om du har en mörk bänkskiva kan du använda aceton för att rengöra djupt. Om du har en ljusare färg, använd väteperoxid eller utspädd ammoniak för att tvätta. Skölj alltid bort rengöringsmedlet och torka ytan med en mjuk trasa.

Skydd

Skydda din sten noga genom att övervaka löpande. I badrummet, använd brickor och behållare för att undvika flaskor och burkar som står på dina ytor. I köket ska du alltid använda brickor och underlägg när du lägger heta eller våta föremål på stenen.

Tätning

Om din tillverkare rekommenderar tätning, använd denna produkt enligt de professionella rekommendationerna. Att låta tätningsmedel ligga kvar på bänkskivor i marmor kan leda till överdriven färgning och skada på den oskyddade stenen. Vanligtvis appliceras tätningsmedel en gång vartannat år.

Hemligheten för underhåll är att undvika skador på stenen. Enkel renlighet kommer att vara det största skyddet för din investering och hålla dina marmorytor vackra under ett antal år.